Schöck maakt gebruik van cookies. Dit doen we om onze site persoonlijk en gebruiksvriendelijker te maken. Als je verder gaat accepteer je onze cookies.
zoeken
Eindhoven

Onyx toren

BIL_REF_NL_Onyx-toren_Bild1_16z9_FHD.jpg

Onyx is een woontoren van 84 meter hoog nabij het centrum van Eindhoven. Foto: Schöck Nederland

BIL_REF_NL_Onyx-toren_Bild3_16z9_FHD.jpg

Door de balkons achteraf te monteren kon aannemer Stam + De Koning het metselwerk aanbrengen vanaf een hefsteiger. Foto: Schöck Nederland

BIL_REF_NL_Onyx-toren_Bild2_16z9_FHD.jpg

Het BALQOON® wordt over de uitstekende draadeinden geschoven en vervolgens met moeren vastgemaakt. Foto: Schöck Nederland

BIL_REF_NL_Onyx-toren_Bild4_16z9_FHD.jpg

Na het aandraaien van de moeren is het balkon direct veilig toegankelijk. Foto: Schöck Nederland

Dertien balkons per dag

In slechts tien werkdagen monteerde Stam + De Koning 132 betonnen balkons aan de gevel van de Onyxtoren in Eindhoven. De vrij uitkragende balkons zijn pas opgehangen nadat de gevels volledig gemonteerd waren. Stam + De Koning maakte hiervoor gebruik van het BALQOON®-systeem, met een koudebrugvrije ophanging op basis van Schöck Isokorf®.

Onyx is een woontoren van 84 meter hoog in het Emmapark in Eindhoven. De toren telt 22 verdiepingen met elk zes appartementen en een luxe penthouse op de 23e verdieping. De plint herbergt commerciële functies. De gevel van de woonlagen heeft een sterke verticale geleding, met afwisselend stroken metselwerk en stroken glas. Bouwer Stam + De Koning heeft de woonlagen opgetrokken met prefab betonnen wanden en breedplaatvloeren. De balkons, die zich ter plaatse van de glasstroken bevinden, zijn aangehangen nadat de gevelbouw volledig afgerond was.

Forse besparing

Voor Stam + De Koning was het een ideale oplossing om de balkons pas na de gevelbouw op te hangen, vertelt werkvoorbereider Michel Stevens. “Bij de voorbereidingen in 2017 waren we nog uitgegaan van traditionele montage tijdens de ruwbouw. Dan waren lange tijd zware steigers nodig geweest waarop ook de balkons konden worden afgestempeld. Montage achteraf maakte het mogelijk om te werken met hefsteigers. Dat was een forse besparing op de kosten.” 

Snel en eenvoudig

De mogelijkheid van montage achteraf werd aangedragen door Granito Betonproducten uit Ittervoort, waar Stam + De Koning in 2017 een aanvraag had gedaan voor traditionele prefab balkons. Granito had toen net de eerste ervaringen opgedaan met het nieuw ontwikkelde Balqoon®. Achteraf montage van deze balkons bleek snel en eenvoudig te zijn.

Michel Stevens kan dat inmiddels vanuit eigen ervaring bevestigen: Stam + De Koning monteerde de 132 balkons in slechts tien dagen. Het was een kwestie van hijsen en vier moeren aandraaien. Van tevoren had de bouwer alvast de balustrades aangebracht, zodat er veilig gewerkt kon worden op de balkons. Ook was de Balqoon-vloerbeplating van 45 mm dik beton met kunststofvezels vooraf aangebracht. In de vloerrand langs de gevel ligt een rvs- rooster, dat kon worden verwijderd voor de montage. Op de grond was ook al de aluminium bekleding rond de betonrand aangebracht, alsmede de achterconstructie voor een aluminium plafond. Na de montage resteerde alleen nog de aansluiting van de hwa en de montage van een armatuur en de plafondplaat. 

Hol balkon 

BALQOON® is een betonnen balkon dat aan de binnenzijde hol is. Het is min of meer een betonnen bak met inwendige consoles, die wordt afgedekt met een beplating. Doordat regenwater door de beplating zakt en binnendoor wordt afgevoerd, is er geen ingewikkelde mal nodig met opstanden en goten. Het balkon heeft daardoor een volkomen vlakke bovenzijde. Daarbij scheelt de holle opbouw fors in het eigen gewicht van het balkon. 

Koudebrugvrije bevestiging

Het ophangsysteem heeft Balqoon® ontwikkeld in samenwerking met Schöck Nederland. Basis hiervan is een Schöck Isokorf® KS voor de verankering van beton aan staal. Dit anker heeft aan de ene zijde stekeinden en aan de andere zijde draadeinden met moeren. Met daartussen uiteraard de kenmerkende unieke koudebrugonderbreking van de Isokorf®. Het Isokorf®-anker wordt met de stekeinden ingestort in de woningvloer. Alleen de draadeinden steken uit de vloerrand zodat de gevelconstructie volledig waterdicht kan worden afgewerkt. Bij de montage van de balkons worden de draadeinden door gaten in de voorste betonbalk van het balkon gestoken, waarna de moeren worden aangedraaid. In de verbinding zit stelruimte om het balkon exact op maat af te kunnen hangen. Doordat er geen constructieve gietmortel in de verbinding zit, is stempelen niet nodig. 

In de lift

BALQOON® zit sterk in de lift, vertelt bedenker van BALQOON® Ton Tetteroo van Granito Betonproducten. “Het gaat boven verwachting; er zijn inmiddels door het hele land projecten gerealiseerd met Balqoon en er zitten heel veel projecten in de ontwerpfase.” Belangrijkste argumenten daarvoor is de achteraf montage, die bouwen met hefsteigers of zelfs steigerloos bouwen mogelijk maakt. Vooral bij grote hoogte en bij bouwen op een postzegel is dat zeer interessant. Ook de stelbaarheid van het balkon is een pré. Dat BALQOON® een volledig vlakke vloer heeft en daarmee een optimale toegankelijkheid, is voor veel partijen alleen een mooi extraatje, zegt Tetteroo. “Maar bij luxe appartementen is het wel een argument dat telt. En dan vooral door de mogelijkheid om een balkonvloer te maken die afwijkt van standaard beton. Zelf maken we het dek nu het liefst van houtcomposiet-delen. Dat scheelt gewicht, maar het is ook goed met de hand te monteren.”

Video 

Van de achteraf montage van BALQOON® in de Onyxtoren, alsmede bij de renovatie van gebouw TD in Eindhoven, is een video gemaakt.

Opdrachtgever

Foolen en Reijs Vastgoed

Architect

diederendirrix

Aannemer

Stam + De Koning Bouw

Balkons

BALQOON® met Isokorf®, Granito Betonproducten