Algiers, DZ

Grote Moskee van Algiers

De momenteel in Algiers gebouwde Djamaâ El-Djazaïr Moskee zal de op twee na grootste moskee ter wereld worden met de wereldwijd hoogste minaret. Naast de esthetiek moeten bij dit imposante bouwwerk ook functionele aspecten opgelost worden. Tot de belangrijkste punten behoorden in dit geval het vermijden van koudebruggen (thermische bruggen) en de daarmee gepaard gaande opwarmingseffecten. Als internationale specialist in thermische onderbrekingen heeft Schöck de passende oplossing: de Isokorf® T voor het thermisch scheiden van bouwdelen.

De Djamaâ El-Djazaïr Moskee, ook wel bekend als Grote Moskee van Algiers, verrijst vlak bij de historische stadswijk Mohammadia aan de Baai van Algiers aan de Middellandse Zeekust. Het gebedshuis zal na Mekka en Medina de grootste moskee ter wereld zijn, met naar verwachting 120.000 bezoekers per dag. De 265 meter hoge minaret is indrukwekkend en de hoogste ter wereld. Het gebouw huisvest naast een museum voor islamitische kunst en geschiedenis ook een onderzoekscentrum, een conferentiecentrum en een bibliotheek met circa één miljoen culturele en historische werken en 2000 arbeidsplaatsen. Het moskeecomplex herbergt een 20.000 vierkante meter grote gebedszaal, in de vorm van een reusachtige kubus, met plaats voor 35.000 gelovigen. Daarnaast zal het complex voorzien zijn van een koran-hogeschool met woningen voor medewerkers en studenten.

Met de traditionele architectuur van islamitische godshuizen in gedachte krijgt het grootste deel van de buitenfaçade een bekleding van natuursteen. Meest uitzonderlijke aan de architectuur blijft echter de minaret, die door een moderne glazen constructie gekroond zal worden.

Minimaliseren van koudebruggen verlaagt koelkosten en CO2-emissies

De esthetische fraaiheid van de moskee is één. Maar zoals bij alle projecten moeten hier evengoed fundamentele functionele vraagstukken worden opgelost. Een van de kernthema's was het vermijden van koudebruggen (thermische bruggen). Het klimaat in Algiers is typisch mediterraan, met hete zomers en milde winters. In tegenstelling tot in koudere streken bestaat zodoende nauwelijks gevaar van condensatie en daardoor veroorzaakte schimmel. Toch blijft het inbouwen van thermische onderbrekingen ook hier erg belangrijk, vooral om het geklimatiseerde interieur te isoleren tegen de hete buitentemperaturen.

Onvoldoende aandacht voor de detaillering kan leiden tot stijging van de binnentemperatuur door opwarmingseffecten via koudebruggen. Hierdoor zou de noodzaak om te koelen, en daarmee de energiekosten en kooldioxide-uitstoot, stijgen. Bij dit project is dit risico het grootste in de zone tussen de overlopen en de betonwand in de koran-hogeschool. Twee gerenommeerde Duitse ondernemingen – KSP Jürgen Engel Architekten en adviserend ingenieurs KREBS+KIEFER – speelden een centrale rol in de uitvoerings- en bouwkundige planning van de moskee. Schöck droeg als specialist zijn knowhow bij in de vorm van de Isokorf® elementen voor de thermische scheiding van de bouwdelen.

Isokorf® T als constructief thermische onderbreking

Schöck Isokorf® T is een uiterst effectieve maatregel tegen enerzijds warmte- en energieverlies en anderzijds warmte- en energieoverschot. Het brede Isokorf® T assortiment biedt oplossingen voor beton-beton-, beton-staal en staal-staal aansluitingen. De Isokorf® T elementen zorgen niet enkel voor een thermische scheiding, maar zijn als dragend element ook van constructief belang. In dit specifieke geval wordt een relatief lage belasting verwacht en om die reden werd bij de koran-hogeschool Isokorf® T type Q toegepast. Dit type scheidt de inwendige betonnen bouwdelen thermisch van de buitenmuur en draagt dwarskracht over tussen de buitenmuur en overloop. Spil in het functioneren van het product is de HTE-module (HTE = High Thermal Efficiency) met drukelementen uit hoogwaardig roestvast staal en ultrahoge sterktebeton. Het Isokorf® T type Q element kan eenvoudig ter plaatse gemonteerd of in de fabriek geprefabriceerd worden.

Kostenefficiënte oplossing bij dilatatievoegen

Eveneens in de koran-hogeschool zijn dilatatievoegen tussen de prefab-trappen en etages nodig, net als tussen de overlopen en muur. En opnieuw biedt Schöck de passende oplossing: De kant-en-klare Schöck Dorn dwarskrachtdeuvels. In tegenstelling tot bij de conventionele methoden, die ook nog eens arbeidsintensief zijn, gaat het hier om zeer kostengunstige oplossingen die horizontale bewegingen toelaten en verticale lasten overdragen. De Dorn elementen zijn van hoogwaardig roestvast staal, waardoor er geen corrosiegevaar dreigt en de draagkracht altijd gegarandeerd is.

De Djamaâ El-Djazaïr Moskee, die gebouwd wordt in opdracht van de Algerijnse regering, is een bouwproject van indrukwekkend formaat. Verwacht mag worden dat het gebedshuis na voltooiing belangrijke impulsen zal geven aan de ontwikkeling van de omliggende regio's.

Architect

KSP Jürgen Engel Architekten

Ingenieursbureau

KREBS+KIEFER