Schöck maakt gebruik van cookies. Dit doen we om onze site persoonlijk en gebruiksvriendelijker te maken. Als je verder gaat accepteer je onze cookies.
zoeken
Groningen, NL

De Helix woontoren

BIL_REF_NL_Helix_Groningen_Bild1_16z9_FHD.jpg

Foto: © De Unie Architecten

BIL_REF_NL_Helix_Groningen_Bild2_16z9_FHD.jpg.jpg

Foto: © De Unie Architecten

In Groningen is de bouw gestart van een nieuwe woontoren voor jongeren: De Helix. Deze negenhoekige toren van ruim 70 meter wordt het nieuwe icoon aan de Groningse skyline.  

De bouw van de 22 verdiepingen tellende woontoren met 222 appartementen voor jongeren ging eind april officieel van start. Het project is een doorontwikkeling van het ontwerp van de Groningse manifestatie Bouwjong!, dat via een prijsvraag hun ontwerp heeft ingediend. Uit de 435 ingediende ontwerpen werd uiteindelijk De Helix gekozen als winnaar. 

Spannend ontwerp

Het gebouw heeft de vorm van een negenhoek en maakt aan de binnenkant een spiraalvormige draai. Aan deze verticaal omhoog draaiende straat komen collectieve ruimtes voor gezamenlijke activiteiten. Naast de collectieve ruimtes komt er een gemeenschappelijk buitenruimte. De appartementen worden voorzien van grote raampartijen met uitzicht over de stad.

De vorm, het patroon in de gevelafwerking, het spel van ramen en de kleuren versterken de dynamiek van de toren en zorgen ervoor dat de Helix een ware eyecatcher wordt. Daarnaast gaat daglicht en verlichting van de toren in de avonduren zorgen voor een herkenbaar, maar ook telkens wisselend aanzicht.

Isolerende betonwanden

Voor de constructie van de toren wordt gebruikt gemaakt van in de kern geïsoleerde betonnen sandwichwanden. Sandwichwanden hebben als voordeel dat ze volledig geprefabriceerd worden en daarnaast een ruime keuze aan afwerkingen biedt. Voor dit project levert Schöck de Isolink® sandwichwandankers uit glasvezelcomposiet. Deze ankers zijn een verankering en afstandhouder in een product en hebben dieptebegrenzer voor een perfecte afwerking. Het grote voordeel van glasvezel is daarbij dat het nagenoeg geen warmte geleidt. Zodoende kan heel eenvoudig voldaan worden aan de vereiste isolatiewaarden.