Schöck maakt gebruik van cookies. Dit doen we om onze site persoonlijk en gebruiksvriendelijker te maken. Als je verder gaat accepteer je onze cookies.
zoeken
Aarhus, DK

AARhus in Aarhus

BIL_REF_DK-Aarhus-Bild5.2_16z9_FHD.jpg

Foto: HauCon A/S

BIL_REF_DK-Aarhus-Bild1_16z9_FHD.jpg

Foto: HauCon A/S

BIL_REF_DK-Aarhus-Bild2_16z9_FHD.jpg

Foto: HauCon A/S

BIL_REF_DK-Aarhus-Bild3_16z9_FHD.jpg

Foto: HauCon A/S

Het nieuwe en iconische gebouw “AARhus” in Denemarken is ontworpen door de bekende Bjarke Ingels Group (BIG). Schöck engineerde de balkons voor het volledige project samen met partner HauCon Danmark.

AARhus is gesitueerd in het havengebied van Aarhus (DK) en is het eerste gebouw dat wordt gebouwd in het Bassin 7-gebied. Het doel van dit gebied is het havengebied nieuw te ontwikkelen en AARhus is hiervan het eerste zichtbare resultaat. AARhus telt 247 woonappartement met een totale omvang van ruim 21.000 m2 aan woonruimte, verdeeld over 14 tot 20 verdiepingen.

Ware eyecatcher

Het gebouw is ontworpen door de Bjarke Ingels Group (BIG), die samen met enkele partners verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van het havengebied. Wat het gebouw uniek maakt is de bijzondere architectuur, waarbij het gebouw de vorm heeft van twee AA’s. Vanaf de 65 meter hoge punt loopt het gebouw trapsgewijs naar beneden om optimaal gebruik te maken van de zon en het uitzicht op zee te bieden. Het gebouw telt aan een kant 20 verdiepingen en aan de overkant 14 verdiepingen.

Wat het gebouw eveneens uniek maakt, is dat geen van appartementen of dakterrassen hetzelfde zijn. In elk van de 247 appartementen hebben kopers zelf materialen gekozen en elk terras heeft een eigen vorm. Deze complexiteit en uniciteit is in alle facetten van het gebouw doorgevoerd. Aan de kaderand, aan de voet van het gebouw zijn in totaal 60 “badhuizen” gebouwd. Deze badhuizen dienen voor activiteiten en zijn bedoeld om de leefbaarheid van het gebied te vergroten. De badhuizen kunnen worden gebruikt als kleine werkplaatsen en zijn geschikt voor workshops en galerieën of als showrooms.

Droge montage balkons aan kanaalplaat

In totaal telt het project bijna 10.000 m2 aan balkons. De balkons verspringen naar boven om bewoners maximaal wooncomfort en privacy te bieden. De complexiteit van het ontwerp maakte de montage van de balkons lastig. Daarom is er gekozen voor het achteraf monteren van de balkons, in combinatie met kanaalplaatvloeren.

Aan de geprefabriceerde balkons is een geprefabriceerd vloerdeel gekoppeld met Isokorf® elementen. De Isokorf® elementen dienen als constructieve verankering en thermisch onderbreking tussen het balkon en het aangestorte vloerdeel. Om een droge montage mogelijk te maken is het geprefabriceerd vloerdeel op de bouwplaats met twee nokken op de kanaalplaatvloeren gekoppeld en vervolgens afgewerkt.

Voor het verankeren van de balkons zijn Schöck Isokorf® type K elementen toegepast. Deze elementen hebben een isolatiedikte van 80 mm, waardoor koudebruggen en onnodig warmteverlies worden voorkomen. De complete engineering van het project is samen met onze partner HauCon A/S verzorgd.

Architect

Bjarke Ingels Group (BIG)

Aannemer

MT Højgaard

Engineering balkons

HauCon A/S