Apeldoorn

Gebundelde krachten

Branchespecialisten Schöck AG (Baden-Baden, Duitsland) en Fiberline Composites A/S (Middelfart, Denemarken) gaan een joint venture aan. Doel van de onderneming is de verdere ontwikkeling en productie van glasvezelwapening voor verschillende producten van Schöck. Beide partners willen hiermee de toepassing van glasvezeltechnologie in de bouw bevorderen.

De bedrijven bundelen hun expertises en ervaring uit vijftien jaar samenwerking en doorontwikkeling van glasvezelwapening. Schöck stapt voor 75% in de joint venture en Fiberline voor 25%. Aan het hoofd van de nieuwe onderneming staat Thomas Stürzl, directeur financiën bij Schöck. Binnen de strategische alliantie levert Fiberline de productie-  en proceskennis en is verantwoordelijk voor de inkoop en de procestechniek. Schöck concentreert zich op de productie, verdere ontwikkeling en vermarkting. De partners zullen gezamenlijk intensief aan de verdere ontwikkeling van het product werken. De nieuwe onderneming zal zich vestigen in Halle/Salle (Duitsland), waar Schöck tot dusver productcomponenten van beton en kunststof maakt. De productie van glasvezelwapening wordt in 2019 opgestart in Halle. Tot dan blijft Fiberline in Denemarken de productie verzorgen.

Grote betrouwbaarheid

'Met de joint venture verzekert Schöck zich van Fiberline's innovatieve productietechnologie voor het maken van glasvezelwapening en heeft hiermee de sleuteltechnologie in huis,' bevestigde dr. Braasch, directeur techniek. Voor de klanten van Schöck betekent dit producten met glasvezelcomponenten van hoge kwaliteit en met een hoge leveringsbetrouwbaarheid. Net als dat men gewend is bij traditionele producten uit staal en roestvast staal. Fiberline concentreert zich op zijn beurt op de optimalisatie van de eigen productie en klantbediening. 

Energie-efficiënt en milieubewust

Met de joint venture spelen beide partners in op de groeiende behoefte aan glasvezeltechnologie in de bouw. Het materiaal overtuigt door zijn bijzondere materiaaleigenschappen. Het is corrosiebestendig, chemisch resistent, niet elektrisch geleidend en gemakkelijk te verwerken. Daarbij kent het materiaal een zeer geringe warmtegeleiding van λ = 0,7 W/mK in vergelijking met wapeningsstaal (λ = 60 W/mK) en roestvast staal (λ = 15 W/mK). Daarom kan probleemloos worden voldaan aan de steeds strengere standaards voor energie-efficiënt bouwen (EPC, passiefhuisstandaard). Glasvezelwapening draagt niet alleen bij aan energiebesparing in gebouwen, maar levert tijdens de productie zelf ook een bijdrage aan klimaatbescherming. De uitstoot van C02 is veel lager dan bij de productie van wapeningsstaal en roestvast staal. Schöck bevestigt hiermee zijn claim als duurzame onderneming.

Langjarige samenwerking

De samenwerking tussen Schöck en Fiberline dateert van 2000. In vier jaar gezamenlijk ontwikkelen wist Fiberline zijn productiemethoden voor het maken van wapeningsproducten te verfijnen. 'Het ontwikkelingsproces resulteerde in een product dat nieuwe maatstaven stelde voor mechanische en corrosieve belastbaarheid. Door de joint venture wordt het voor ons mogelijk om dit product breder in de markt te zetten,' resumeerde Peter Thorning, bedrijfsleider Fiberline.

Het product Combar® werd in 2004 in de tunnelbouw geïntroduceerd. In 2010 ontving Schöck als eerste Nederlandse onderneming ooit een KOMO-certificaat voor glasvezelwapening, in navolging op de Duitse Zulassung in 2008. In 2010 kwam Schöck Thermoanker voor sandwichwanden op de markt met dezelfde materiaaltechnologie en met KOMO-certificaat. Dit jaar werd onze meest energiezuinige thermische onderbreking ooit geïntroduceerd: Schöck Isokorf® XT-Combar met trekstaven van glasvezelcomposiet.

Downloads
Beelden in webkwaliteit (72dpi)
zip, 285,56 KB
Beelden in printkwaliteit (300dpi)
zip, 3,28 MB
Persbericht ongeformatteerd
docx, 28,19 KB
Persbericht PDF
pdf, 65,80 KB