Aardbevingsbestendig verankeren Met Schöck Technologie

De laatste jaren zijn het aantal aardbevingen in Groningen toegenomen en daarbij is ook de zwaarte van de bevingen heviger geworden. Met de gasproductie in dit gebied is de voorspelling dat er de komende jaren nog honderden bevingen gaan plaatsvinden (bron: Dagblad van het Noorden). Deze prognose, tezamen met de reeds ontstane schade aan gebouwen, betekent dat zowel in de nieuwbouw als bij renovatie rekening gehouden moet worden met de effecten van aardbevingen.

Momenteel is op het gebied van aardbevingen nog geen nationale bijlage bij de Eurocode beschikbaar. Hierdoor komt een grote verantwoordelijkheid bij architecten, constructeurs en leverancier te liggen bij het aardbevingsbestendig ontwerpen van een gebouw. Met onze nieuwe brochure gaan we hier dieper op in.

Onze brochure is hier te downloaden en bevat onder andere de onderwerpen:

  • Toepassing van balkons in seismische gebieden en de wettelijke bepalingen;
  • Gedrag Isokorf® elementen bij aardbevingen;
  • Fundamentele trilperiode en toetsing uitkragende bouwdelen;
  • Voorbeeldberekeningen voor een aansluiting met een balkon uit beton en uit staal.

Schöck Isokorf® en aardbevingen
Voor het aardbevingsbestendig verankeren van beton-beton aansluitingen heeft Schöck een nieuwe Isokorf® geïntroduceerd: Schöck Isokorf® EQ. Deze Isokorf® neemt de extra krachten bij bevingen op bij de aansluiting op, om zo een veilige verankering te garanderen. Het element wordt als versterking/versteviging toegevoegd en tussen twee standaard elementen Isokorf® in verankerd. Het element neemt druk-, trek- en dwarskrachten op in horizontale richting. Vind hier meer informatie over de Isokorf® EQ of download de Technische Informatie.

Het bestaande Isokorf® productprogramma is voor het verankeren van een stalen balkon aan de achterliggende constructie reeds mogelijk aardbevingslasten op te nemen. De Isokorf® KS voor beton-staal en Isokorf® KST voor staal-staal aansluitingen zijn zo ontwikkeld dat deze elementen toepasbaar zijn voor aardbevingsbestendig verankeren. Voor beide elementen geldt dat een nauwkeurig engineering van belang is, onze adviseurs helpen daar graag bij.

Voor meer informatie over de toepassing van Schöck Isokorf® elementen voor het opnemen van aardbevingslasten kunt u contact opnemen met de afdeling Speciale Techniek van Schöck via 055 526 88 20.