Schöck maakt gebruik van cookies. Dit doen we om onze site persoonlijk en gebruiksvriendelijker te maken. Als je verder gaat accepteer je onze cookies.
zoeken

Balkon of galerij aansluiting

Bij de aansluiting van een balkon of galerij is er sprake van extra warmteverlies. De detaillering bepaalt de mate van warmteverlies en de oppervlaktetemperatuur ter plaatse van het detail. In de (oudere) bestaande bouw is het balkon veelal aangestort aan de verdiepingsvloer. In dat geval is er sprake van een groot warmteverlies en een lage oppervlaktetemperatuur, met een groot risico op schimmelvorming tot gevolg.

Door het balkon te ontkoppelen van de vloer wordt het warmteverlies ter plaatse van de thermische brug beperkt. Als gevolg daarvan stijgt ook de oppervlaktetemperatuur. Afhankelijk van de constructieve bevestiging van het balkon kan er bij de ontkoppeling onderscheid worden gemaakt tussen:

  • Beton-beton aansluiting: hierbij wordt het betonnen balkon via een geïsoleerd verankeringssysteem ontkoppeld van de vloer. Deze oplossing wordt gebruikt op het moment dat het balkon meegestort wordt tijdens de (nieuw-)bouw, maar kan ook gebruikt worden bij renovatie waarbij het balkon ontkoppeld moet worden.
  • Beton-staal aansluiting: hierbij wordt een staalconstructie bevestigd aan het casco. Het balkon steunt vervolgens op de staalconstructie.
Seite_28_Bild11

Afbeelding 11: Doorgaande balkonplaat (links) en een aansluiting met Schöck Isokorf® (rechts).

In afbeelding 11 is een thermografisch beeld gegeven van een balkon uit gewapend beton met (rechts) en zonder (links) thermische scheiding. In de linker situatie is het balkon aangestort aan de verdiepingsvloer. Deze situatie komt niet in nieuwbouw voor (vanwege de f-factor eis), maar komt wel regelmatig voor bij bestaande bouw. Aan de hand van de kleurenverdeling in de afbeelding is te zien hoe het warmteverlies via de balkonplaat plaatsvindt van binnen (rood) naar buiten (blauw). De rechter afbeelding toont een balkonaansluiting die thermisch ontkoppeld is. Hier is een gelijkmatig temperatuurverloop te zien door de dragende thermische ontkoppeling; het warmteverlies is aanzienlijk beperkt.