Product in beeld: Isokorf® type S Uitkragende balken en consoles

In hoogbouw worden consoles en uitkragende balken veelal toegepast als oplegging voor balkons of galerijen. Het voordeel van consoles is de eenvoud waarmee betonplaten aan te sluiten zijn. De balkon- of galerijplaten worden plaatselijk verankerd met een minimale doorbreking van de gebouwschil, maar wel met een groot aansluitoppervlak. Als er onvoldoende aandacht is voor de thermische isolatie van de aansluiting, dan kan dit grote aansluitoppervlak leiden tot thermische bruggen.

Thermische bruggen verhogen de kans op condensatie en leiden tot meer warmteverlies door de aansluiting heen. Het warmteverlies zorgt ervoor dat het energieverbruik in de woning hoger is en het wooncomfort daalt. Bij een niet-geïsoleerde aansluiting kunnen de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten zorgen dat vocht zich ophoopt en condenseert. Hierdoor kan schimmel zich vormen en ontstaat een ongezond leefklimaat in de woning. De temperatuurverschillen kunnen daarnaast ook het beton beschadigen en de oorzaak zijn van betonscheuren.

Productoplossing

Schöck Isokorf® type S draagt momenten en dwarskrachten over en voorkomt thermische bruggen bij de aansluiting van balkons of galerijen. Met dit Isokorf® element is het mogelijk om meer krachten op te nemen en daardoor de consoles slanker uit te voeren. De elementen zijn in verschillende hoogtes leverbaar tot een maximum van 1500 mm.

De Isokorf® elementen worden in de fabriek direct met de prefab betonelementen meegestort en de consoles worden als totaaloplossing op de bouw geleverd. De consoles met Isokorf® zijn even makkelijk aan te sluiten als consoles zonder thermische onderbreking en er zijn dan ook geen extra bouwkundige aanpassingen nodig.

Doorloophoogtes en speciale oplossingen

Alle Schöck Isokorf® type S elementen worden als maatwerkoplossing aangeboden. Dit betekent dat aan de hand van de tekening en op te nemen momenten en dwarskrachten de consoles op maat worden gemaakt. De flexibiliteit van het systeem maakt dat ook in bijzondere situaties een energie-efficiënte oplossing voorhanden is.

Een voorbeeld van zo’n bijzondere situatie zijn de doorloophoogtes bij projecten waar consoles worden toegepast. In sommige gevallen kan door de hoogte van de consoles moeilijk voldaan worden aan de gestelde vereisten. Met een maatwerkoplossing is het vaak toch mogelijk de vereiste doorloophoogtes te respecteren. Mogelijke oplossingen zijn onder andere het slanker uitvoeren van de consoles of de consoles schuin te ontwerpen.

Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden met Schöck Isokorf® type S voor uw project. Onze adviseurs van de afdeling Engineering helpen u graag en zijn te bereiken via 055 526 88 20 of techniek@schock.nl.